Giv børnene noget der gør udeleg sjovere

Kigger man blot 10-15 år tilbage i tiden var det ikke normalt at børn havde adgang til smartphones, tablets og andre skærmtyper som man oftest ser i dag. For blot 15 år siden legede børn med deres legetøj af træ, stof og plastik indenfor og udenfor.

Næsten alle former for ”småt” legetøj kan bruges både inde og ude, men for at aktivere børnene og udfordre dem på andre måder, kan man med fordel købe noget legetøj, der stimulerer til en mere outdoor-living livsstil og tankegang.

Mange mener, at børn bruger for mange timer foran skærme i dagens Danmark, og der er i de fleste tilfælde også noget om snakken – det er simpelthen blevet for normalt at give børnene en tablet i hånden til de lange køreture i stedet for at lade dem bladre i en bog eller lege med almindeligt legetøj på bagsædet.

Udendørslivet inspirerer os – det er vigtigt at lære børnene om naturen

Man ser flere og flere voksne, der tager livsstilen om udendørslivet til sig og bruger sommerferierne på at cykle landet tyndt og overnatte i shelters. Eller blot bruge den gammeldaws model og tage på en weekendfisketur i telt med venner, kolleger eller de store børn i familien.

Med udendørs legetøj, kan man dog i en helt tidlig alder begynde at introducere ens børn til udendørs fri leg, hvor de ikke er begrænsede af at man skal passe på møblerne, fars anlæg eller mors og mormors fine glasvase.

Udeleg kan være det klassiske sandkassesæt eller et par stylter til de ældste, men også helt små babyer kan tages med udenfor og stimuleres med sansegynger eller andre ting, der udfordrer dem mentalt og motorisk.

Studier viser, at overskuddet bliver større, hvis man opholder sig udenfor. Dette ses især på voksne, der kan nyde en god bog og et glas vin på terrassen, mens børnene leger i sandkassen. Men også børnene får mere ud af udendørslivet og legene, da de bliver kørt trætte på en helt anden måde, hvilket også giver en bedre nattesøvn og derved større udvikling og vækst.

Sådan kan I som forældre opfordre dine børn til udeleg og selv deltage

Vi lever i en verden, hvor især mange bybørn aldrig har set en ko eller kælet med en pattegris. Ej heller kender børn til det rige dyre- og planteliv som man finder i den danske natur. Som forældre kan I selv planlægge jeres udendørsture og lege med børnene og endda selv deltage aktivt.

Flere forældre bruger bondegårdsbesøg som en måde at ’hjemmeundervise’ deres børn i, hvordan maden produceres og vise hele konceptet ”fra jord til bord” på en spændende og sjov måde. Der er også rig mulighed for at printe billeder ud af 8-10 ting man finder i naturen såsom grankogler, bestemte blomster eller blade og lade børnene gå på skattejagt. Stik dem blot en æggebakke med billederne påklistret og lad dem fylde de tomme huller i både bakken og deres vidensbank med sjove oplevelser og lege fra naturen.

Share

Related posts

Leave a Comment