Lev tættere på naturen i et træhus

Der er mange beslutninger, der skal tages når man køber eller bygger et nyt hus. En helt grundlæggende beslutning er, hvilket materiale huset skal være bygget i. Traditionelt er vores huse her i Danmark bygget i mursten og beton, men indimellem ser vi også træhusene. Nogle faldet pladask for deres sjæl og charme ved første øjekast, mens andre lige skal forhøre sig ad. For er det nu en god idé? Ja, der er faktisk rigtig mange gode grunde til at købe et træhus, først og fremmest fordi det både er billigere og bedre for miljøet.

Et træhus er bedre for både dig og naturen

De fleste forbinder træhuse med sommerhuse og kolonihavehuse, men du kan bestemt også købe eller bygge et almindeligt hus til helårsbeboelse i træ. En fordel er selvfølgelig at det er billigere, men du vinder også meget ved det. Det er nemlig meget bedre for naturen, da der i selve byggeprocessen udledes langt mindre Co2 end der gør under produktionen af f.eks. mursten. Derudover har træ også en større isoleringsværdi og du kan derfor nemt bygge et miljøvenligt lavenergihus, hvor der ikke udledes nær så meget Co2. Varmeudgifterne holdes samtidig nede og regningerne noget mindre end i de store, traditionelle huse.

Da træet jo er, eller i hvert fald har været, et organisk, levende materiale, så ånder det bedre. Vægge i træ skaber derfor et bedre og langt sundere indeklima, og giver det bedste grundlag for at skabe et skønt, naturligt rum med plads til ren luft og velvære. Vil du virkelig være tættere på naturen og levet mere i takt med den, end med den teknologiske verden, er det så absolut et must at bo i et træhus. Naturlige materialer og byggeri med omtanke må være en af byggestenene i en mere bæredygtig verden.

For og imod

Mange ting tæller jo for træhusene. Ikke mindst er der prisen. Træ som byggemateriale er også langt nemmere at arbejde med, og det er derfor nemmere selv at få en finger med i spillet og måske endda spare lidt penge her og der. At træhuset er bedre for naturen i kraft af mindre Co2 udslip og bedre for dig selv på grund af det gode indeklima, burde nok også være en grundlæggende faktor mere end et frynsegode. Men, der er selvfølgelig også ulemper.

Træhuse kræver trods alt også lidt vedligehold, mest i form af malearbejde eller oliebehandlinger, ellers kan der gå fugt, råd og svamp i træet. Husforsikringen er til tider en smule dyrere, netop på grund af den større risiko for råd og svamp, samt en forhøjet brandrisiko.

Men, vedligeholder du huset, vil du sjældent have de store problemer. Lydisoleringen er knapt så god, hvilket du bør overveje, hvis du bor i et område med meget larm. Endeligt kan det være en lidt længere proces at sælge sit træhus, da det jo ofte kræver en køber, der er indstillet på sådan en sag. Heldigvis bliver det mere og mere velkendt, at træhuse bare er bedre for os alle.

Share

Related posts

Leave a Comment